20 Apr

Kuća Bana Jelačića će posle 18 godina će biti vraćena u prvobitno stanje

  • 20. Apr 2021
  • Javne nabavke
  • Srbija danas
Potpisivanjem sporazuma između Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada juče u Subotici, stekli su se zakonski osnovi za početak obnove rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu.

- Bilo je dosta poteškoća kako bi hrvatska zajednica posle 75 godina ponovo ušla u vlasništvo kuće. Sve je ovo moguće zahvaljujući spremnosti Vlade Srbije da izdvoji 600 hiljada evra kako bi se otkupi deo kuće, a nedavno je opredelila dodatnih 100 hiljada evra kako bi se moglo pristuputi njenoj obnovi - naglasila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća ističući jako dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i kabinetom Predsednika republike, koja bi mogla da se preslika i na druge oblasti.

- Josip Ban Jelačić je za hrvatski narod veoma značajna osoba, zato smo dužni da čuvamo uspomenu na njega, ali pod njegovom zastavom su se borili i drugi koji i danas mogu da žive složno. Verujemo da ova kuća može da bude poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin biti most koji će našu prošlost preslikati na zajedničku budućnost.

Rodna kući Bana Jelačića je izgrađena 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu, u Beogradskoj ulici. Sada će početi obnova dela kuće koja se prostire na oko 350 kvadrata.

- Jelačić je značajna ličnost i za srpski i za hrvatski narod, a sama kuća je arhitektonski veoma značajna. Do sada smo u više navrata obnavljali krov i fasadu a sada kreće ozbiljan posao obnove unutrašnjosti, ne samo da sačuvamo vrednosti, nego da što više detalja vratimo u prvobitno stanje koje će podsećati na ono vreme i na veliku istorijsku ličnost – objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Sledeći korak je raspisivanje javne nabavke i odabir izvođača radova, kako bi ona bila mesto susreta svih naroda koji vekovima živi zajedno.

Enterijer

U kući Bana Jelačića planirano je uređenje jednog velikog prostora za sastanke ili izložbe, otvaranje konzulata Hrvatske u Novom Sadu, da ona bude najsavremeniji kulturni centar.