07 Jun

Raspisan tender za rekonstrukciju i proširenje luke Bogojevo na Dunavu

  • 07. Jun 2022
  • Javne nabavke
  • Blic Srbija
Luka Bogojevo koja se nalazi na levoj obali reke Dunav, nedaleko od granice sa Hrvatskom, trebalo bi da bude potpuno rekonstruisana, a kapaciteti prošireni. Tender će biti raspisan 30. juna, a kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, u pitanju je međunarodni tender.

Planirani radovi obuhvatiće izgradnju novih kapaciteta ove važne luke. Podrazumevaju se geotehnički radovi, transportni aranžmani, iskop, punjenje, stručno osoblje, radna snaga, materijal, postrojenja, oprema, usluge i prateći objekti, a za finansiranje ovog projekta je zatražena i podrška Evropske investicione banke.

Vrednost radova još uvek nije utvrđena, ali je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakao da će u naredne dve godine Republika Srbija uložiti 500 miliona evra u luke Bogojevo i Prahovo, po modelu koncesije, piše 025.

Luka Dunav Bogojevo nalazi se na levoj obali reke Dunav, na 1366 km, u neposrednoj blizini graničnog prelaza iz Srbije prema Hrvatskoj, na 4 kilometra do mesta Bogojevo, na 34 kilometra rekom, nizvodno od grada Apatina na Dunavu.

Planira se i rekonstrukcija postojećeg keja, tako da njegova dužina bude 210 metara. Pristupiće se obnovljanju železničkog pristupa luci, kao i instaliranju još jednog istovarnog krana. Paleta usluga biće proširena i na usluge vađenja, dopremanja, miksovanja i prodaje peska, a biće razvijene i usluge pretovara uglja i metala.

Osim lučkih usluga, Luka Dunav Bogojevo ponudiće i usluge robno-transportnog terminala, obzirom da se luka nalazi na graničnom prelazu sa Republikom Hvratskom i da u neposrednoj blizini prolazi Koridor 10.