20 Apr

U Beogradu svečano otkriven spomenik despotu Stefanu, koštao 150.000 evra

  • 20. Apr 2021
  • Tenderi
  • 021.rs
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je danas otkriven na trgu između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, u okviru manifestacije "Dani Beograda"

Spomenik, koji je visok četiri metra bez postamenta, otkrili su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.
 
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću urađen je prema idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare.
 
Despot Stefan Lazarević predstavljen je sa mačem u desnoj ruci, u levoj drži knjigu, a na grudima ima krst.
 
Inače, Beograd već ima spomenik despotu Stefanu Lazareviću, koji se nalazi na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave i delo je vajara Nebojše Mitrića.
 
Koštao 150.000 evra, bez tendera
 
Spomenik despotu Stefanu Lazareviću građane Srbije koštao je gotovo 150.000 evra.
 
Kao i u slučaju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, i u ovom slučaju beogradske vlasti nisu raspisivale tender, već su sve dogovarale u direktnim pogodbama. To znači da su sami sve birali i umetnika i izvođača, navodi Nova.rs.
 
Sredinom decembra prošle godine objavljeno je obaveštenje u kome se navodi da će biti sproveden pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. Kao razlog za to navedeno je da je reč o jedinstvenom umetničkom delu.
 
Izrada tog modela je plaćena 21.000 evra, što je i sam vajar/umetnik Svetomir Arsić potvrdio. Ono što je, međutim, zanimljivo je da isti taj model već postoji, odnosno izložen je u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Time međutim nije izbegnuto plaćanje "izrade modela".
 
S druge strane izrada samog spomenika je koštala oko 128.000 evra sa uračunatim PDV-om. Posao, takođe direktnom pogodbom, dobila je firma Primus BMJ iz Beograda.